Hoe moet je aangifte doen als zzp'er? De btw-aangifte
Als ondernemer is er een ding dat zeker is: je krijgt blauwe enveloppen binnen van de Belastingdienst. Als zzp’er ben je verplicht om de btw-aangifte te doen, zodat je de juiste hoeveelheid belasting betaalt. In deze blog lees je alles over de btw-aangifte en waar je rekening mee moet houden.
Wat is btw?
Omzetbelasting wordt ook wel btw genoemd en is een afkorting van Belasting over de Toegevoegde Waarde. Btw wordt betaald door de eindgebruiker, de consument. Daarom wordt btw door sommigen ook wel consumentenbelasting genoemd.
Waarom moet ik btw-aangifte doen?
Iedere ondernemer is wettelijk verplicht om btw in rekening te brengen over de prestatie die hij verricht bij zijn klant. Dat kan een andere ondernemer zijn of een particulier, dat maakt niet uit.
De btw komt bovenop de prijs die jij de ander in rekening brengt voor het leveren van jouw producten of diensten. Het bedrag dat jij aan btw ontvangt moet je afdragen aan de Belastingdienst.
Hoe weet ik of ik btw moet afdragen?
Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK), ontvang je een KvK-nummer. Dit laat zien dat je staat ingeschreven en formeel een bedrijf hebt. Zodra je jouw bedrijf inschrijft bij de KvK, word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst.
Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?
Dit geldt voor de meeste ondernemers. Je bent ondernemer als je zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten mee verdient. Jouw bedrijf moet deelnemen aan het economisch verkeer.
Om vast te stellen of je ook daadwerkelijk een ondernemer bent kijkt de belastingdienst o.a. naar de volgende zaken:
- Hoogte van je winst
- Hoe zelfstandig is jouw onderneming
- Kapitaal die jij beschikbaar hebt voor jouw onderneming
- Hoeveel tijd jij in jouw onderneming steekt
- Hoeveel opdrachtgevers je hebt
Check aan de hand van deze ondernemerscriteria van de Belastingdienst of jij in aanmerking komt.
Je krijgt een brief van de Belasting met daarin jouw btw-id. Ook staat hierin het tijdvak waarin je de aangifte moet doen: per maand of per kwartaal. In de meeste gevallen is dat per kwartaal.
Lees hier onze blog 'alles wat je moet weten over het btw-nummer'.
Btw in rekening brengen: de tarieven en vrijstellingen
De btw die je in rekening brengt hangt af van de producten en diensten die je levert. Het algemene btw-tarief is 21% (denk aan commerciële diensten zoals consultancy of copywriting), voor sommige goederen en diensten geldt het lagere tarief van 9% (zoals etenswaren en fietsen repareren of personenvervoer) of 0%.
In sommige gevallen ben je vrijgesteld van btw en hoef je geen btw af te dragen (bijvoorbeeld sportclubs en kinderopvang). De btw die je hebt betaald over inkoop mag je dan ook niet aftrekken. Wil je weten of dit voor jou geldt? Lees hier meer over de vrijgestelde branches en activiteiten.
Tip: ben je vrijgesteld van btw? Het is slim om je administratie wel goed bij te houden. Je moet alsnog facturen naar klanten versturen en als ondernemer wil je weten hoeveel kosten je maakt.
Hoe bereken ik wat ik aan btw moet opgeven?
Iedere maand of ieder kwartaal rapporteer je aan de Belastingdienst hoeveel btw jij bij anderen in rekening hebt gebracht. Nu hoef je dat geld gelukkig niet volledig af te dragen. Meestal gaat daar nog een bedrag van af: de btw die jij hebt betaald over je inkoopfacturen en bonnen. Dit btw-bedrag mag je daarvan aftrekken. Het verschil tussen dit bedrag geef je aan en betaal je aan of krijg je terug van de Belastingdienst.
Wanneer moet ik de btw-aangifte doen?
Je moet natuurlijk aangifte doen vóór de deadline die de Belastingdienst aanhoudt. Doe je aangifte per kwartaal? Dan houd je het einde van de kwartalen aan en doe je iedere drie maanden aangifte.
De deadline voor btw-aangifte is in principe altijd 1 volle maand na het einde van het kwartaal. De btw-aangifte van het tweede kwartaal van 2024 moet dus voor 31 juli 2024 ingeleverd zijn. Op de website van de Belastingdienst staan alle data.
Heb je van de Belastingdienst een brief gekregen dat je iedere maand of ieder jaar de aangifte moet doen? Check dan hier de data.
Btw-aangifte te laat gedaan of niet ingediend
Te laat de btw-aangifte doen? Da’s niet zo’n goed idee. Doe je geen of te laat aangifte, dan krijg je een boete van € 68. Wel geldt een coulancetermijn van 7 dagen. Het siert de Belastingdienst dat deze coulancetermijn bestaat, maar tart het lot niet en stuur je aangifte gewoon op tijd op. Als je te laat of te weinig betaald kan je ook een boete krijgen. Voor alle verschillende boetes en tarieven kan je hier kijken.
Eerste keer btw-aangifte doen: Je krijgt je eerste btw-aangifte vaak thuis gestuurd op papier, maar soms is dit digitaal. Als je btw moet betalen, ontvang je een naheffingsaanslag met een acceptgiro. Als je btw terugkrijgt ontvang je een teruggaafbeschikking.
Hoe doe ik de btw-aangifte?
Dat antwoord is vrij simpel: op de website van de Belastingdienst.
- Log in op de site van de Belastingdienst.
- Klik op ‘Aangifte omzetbelasting’ van het tijdvak dat je wilt invullen. Beantwoord alle vragen.
- Verstuur de aangifte.
De btw-aangifte doen zonder stress
Je hebt je bonnen bewaard in je portemonnee, alle verkoopfacturen opgeslagen in een aparte map… maar wat nu? Veel ondernemers ervaren stress rondom de btw-aangifte, voornamelijk omdat ze bang zijn dat ze iets fout doen. Je wilt natuurlijk geen geld mislopen, te veel geld afdragen of een boete krijgen omdat je iets over het hoofd hebt gezien.
De oplossing? Je kunt een boekhouder inhuren. Zij zijn ervoor opgeleid om dit werk voor je te doen, waardoor je jezelf veel tijd en stress bespaart. Het enige nadeel is dat je hier behoorlijk wat geld aan kwijt bent. Daarnaast blijf je zelf verantwoordelijk voor de aangifte, ook als de boekhouder deze voor je maakt. Als je boekhouder een fout maakt, draai je daar toch zelf voor op.
Zelf in een paar klikken je btw-aangifte indienen
En daarom is Tellow in het leven geroepen: wij geloven in de toekomst van freelancen en maken ondernemen simpeler. Zzp’ers zeggen dat hun boekhouding met ons boekhoudpakket zelfs leuker wordt.
Stuur je facturen via Tellow en maak foto’s van je bonnen via de app op je telefoon. Terwijl de bonnen veilig worden opgeslagen, worden de btw-bedragen ingelezen en meteen aan je btw-aangifte toegevoegd. Daardoor staat de aangifte altijd voor je klaar. Heb je een Plus of Compleet abonnement? Dan dienen we de btw-aangifte ook automatisch voor je in door middel van onze officiële integratie met de Belastingdienst.
Lees in dit artikel precies hoe je de btw-aangifte doet met Tellow.
Boekhoudkundig advies over je btw-aangifte
Wil je extra ondersteuning bij het doen van je btw-aangifte? Bij een Compleet abonnement dienen we niet alleen automatisch je btw-aangifte in, maar zullen we ook onbeperkt boekhoudkundig advies geven. Ga voor maximale zekerheid voor Tellow Compleet.