Make it or break it: vijf tips voor en van echte ondernemers
Onze economie draait op één ding en dat is ondernemerschap. Het is dan ook fijn dat Nederland koploper is als het gaat om de opkomst van zzp’ers. Ondernemen zit in ons bloed. Soms misschien een beetje weggezakt naar onze tenen, maar het zit er wel. En als 1 op de 2 zelfstandig ondernemers zegt dat ze super tevreden zijn met hun huidige werksituatie, dan snap je waarom meer mensen voor zichzelf willen beginnen. Maar hoe pak je dat nou eigenlijk het beste aan?
Op internet vind je honderden tips, eigenschappen en kwaliteiten die klakkeloos worden opgevoerd als handleiding voor succes. Af en toe zit daar ook iets interessants tussen. Zoals je kunt lezen in het make or brake report. Hierin werden 2000 succesvolle en gefaalde ondernemers geïnterviewd over hun gebruiken en gewoontes. Dit zijn de vijf belangrijkste tips voor jou:
1. Werk jezelf niet een slag in de rondte
Bijna zes van de tien respondenten noemde tijd met familie cruciaal voor hun effectiviteit als ondernemer en meer dan de helft gaf aan de weekenden vrij te houden voor hun geliefden.
Rennende regelaar of zwoegende nachtbraker; niets is minder waar. Succesvolle ondernemers waarderen vrije tijd en gaan daarin verder dan een jaarlijkse vakantie. Op lange termijn maakt het leven buiten werk jouw onderneming succesvoller.
2. Doe niet alsof je zelf alle antwoorden hebt
Heb je ooit om advies gevraagd? Misschien moet je dat eens doen. Maar liefst een derde van de succesvolle ondernemers heeft professioneel advies aangevraagd, in vergelijking tot 14% van de ondernemers die failliet gingen.
Een onderneming in je eentje draaiende te houden is toch vaak een eenzaam bestaan. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg instanties die je kunnen voorzien van specialistische kennis. Werken voor jezelf betekent niet dat je het allemaal alleen hoeft te doen.
3. Geef geld uit aan de juiste dingen
Als je begint met ondernemen heb je vaak nog weinig centen te makken. Maar wat blijkt: om geld te verdienen moet je geld uitgeven. Succesvolle ondernemers houden daarom hun budget goed in de gaten, maar investeren veelal in technologie of strategische initiatieven.
- Ongeveer de helft van de succesvolle ondernemers geeft geld uit aan Marketing, tegenover één op de vijf gefaalde ondernemers.
- Bijna zes van de tien overlevers gebruikt software om hun financiën te regelen, ten opzichte van 14% van de groep falers.
- Geld uitgeven aan het verbeteren van de service doen vooral de succesvolle zelfstandigen (31%). Slechts 20% van hun gefaalde collega’s openden hiervoor hun portemonnee.
4. Houd je financiën op orde.
Logisch, maar waar: het falen van een bedrijf komt bijna altijd door financiële onkunde. Een knallende 65% van alle respondenten gaf aan om door zakelijke problemen het hoofd niet meer boven te kunnen houden.
Blijf dus bevriend met je boekhouder, of neem een financiële fellow (maatje) en schrijf je in voor Tellow. Ongeveer elke respondent die gebruik maakt van technologische hulpmiddelen raadt dit anderen aan (99% van falers, 98% van overlevers). Zo’n universeel advies is vast de moeite waard.
5. Wees niet bang om te falen.
Klinkt cliché, we know. Maar risico is nou eenmaal een groot onderdeel van ondernemerschap. Als je zoekt naar een gegarandeerd inkomen, moet je die vaste baan misschien niet opzeggen. Maar ben je net zoals veel anderen op zoek naar minder sleur, meer vrijheid en meer regie over je eigen leven: twijfel dan niet, doe het gewoon!