Eén op de drie zzp’ers niet op vakantie door corona
We kunnen allemaal weer even ademhalen. Althans, dat dachten we. We hoopten met z’n allen op een onbezorgde zomervakantie – en dan het liefst in het buitenland. Want daar zijn de meesten al even niet meer geweest.
Maar door de coronaperiode zijn sommigen er financieel flink op achteruit gegaan, zo ook veel zelfstandigen waarbij opdrachten on-hold zijn gezet. Voor maar liefst één op de drie (!) zzp’ers valt de zomervakantie in het water door de gevolgen van de pandemie. Dit blijkt uit onderzoek dat we bij Tellow hebben uitgevoerd onder 707 zzp’ers. Een te krappe financiële situatie is dan ook de belangrijkste reden om deze langverwachte zomervakantie over te moeten slaan. 40 procent van de zelfstandigen heeft aanspraak moeten maken op persoonlijk spaargeld om rond te kunnen komen. En helaas is dat spaarpotje voor de meesten niet oneindig.
Doorwerken tijdens de vakantie om de buffers aan te vullen
De buffers aanvullen is dan ook wat bovenaan de prioriteitenlijst staat voor veel zelfstandigen. Die zijn inmiddels voor velen zoveel geslonken, dat het jaarlijkse vakantiegeld er dit jaar voor eenderde van de zzp’ers niet inzit. Terwijl in ‘normale tijden’ toch 43% van de zelfstandigen geld apart zet voor de vakantie(s).
Het contrast is nu dan ook groot met mensen die in loondienst zijn; zij hebben afgelopen periode hun vakantiegeld mogen ontvangen, zodat ze er toch even uitkunnen.
De kijk op financiële gezondheid ná de coronacrisis
De financiële klap die veel zzp’ers door corona hebben moeten doorstaan, heeft wel voor wat bewustzijn gezorgd. Niet alleen heeft dit effect gehad op de (vakantie)buffers, maar ook de manier van kijken naar de gehele financiële gezondheid van hun onderneming is veranderd. Bijna tweederde van de ondervraagden zegt door de hele crisis – met alle financiële gevolgen van dien – het belang van een goede buffer in te zien. Toch geeft 21 procent aan momenteel überhaupt te weinig inzicht te hebben in zijn of haar financiële situatie.
Een schokkend groot aantal, vindt ook Thomas, CEO van Tellow. Steeds vaker wordt er door zzp’ers gekeken naar de lange termijn, wat natuurlijk heel goed is, maar écht grip op de financiën blijkt nog een knap lastige zaak voor het zelfstandig ondernemerschap. Als ondernemer wil je doen wat je het liefste doet en je druk maken om de boekhouding hoort niet in dat rijtje thuis. “Teren op je persoonlijke spaargeld is alleen geen duurzaam alternatief. Financiële gezondheid van zzp’ers, een groep die dit jaar bijzonder hard geraakt is, is vaak nog op vele vlakken een ondergeschoven kindje. Het is tijd dat we het gesprek daarover eens gaan openen.”
Laat je administratie vóór je werken
Het boekhoudpakket van Tellow zorgt voor de inzichten die jij als zzp consultant nog mist om controle te krijgen over je financiën. Zodat je precies weet hoeveel (vakantie)buffer je hebt om er volgend jaar weer eens lekker op uit te gaan! Het is de bedoeling dat je administratie vóór je werkt, dan kun jij weer bezig zijn met hetgeen je het liefste doet!
Zo kun je met Tellow onder andere:
- In een paar klikken je btw-aangifte indienen én digitaal opsturen naar de Belastingdienst;
- Je bonnetjes scannen; deze worden dan automatisch onder de juiste kostenpost geplaatst;
- Snel en makkelijk je offertes en facturen maken en versturen;
- Je rekening koppelen, zodat iedere transactie en ieder bonnetje met één klik geüpdatet worden.